Витамин К2 като обещаващо допълнение при лечението на Ревматоиден артрит

Въведение:

 

Подобно на все по-новите и впечатляващи резултати свързани с ролята на Витамин D3, сега и Витамин К2, дава сериозно обещание за лечение и профилактика на широк спектър от заболявания. Ново проучване, публикувано в августовския брой на European Journal of Pharmacology, показва, че тази все още недостатъчно използвана форма на Витамин К може да държи ключа към едно от най-изтощителните възпалителни състояния познати на хората - ревматоидния артрит.

 

Предистория:

 

Ревматоидният артрит (RA) е хронично възпалително заболяване, което засяга цялото тяло, но особено ставите. Има множество доказателства, че RA е автоимунна реакция, при която организма развива антитела срещу компонентите на собствените ставни тъкани, но все още не е напълно ясно какво точно предизвиква тази автоимунна реакция – хипотезите са свързани с генетични фактори, нарушена чревна пропускливост, начина на живот и хранителни фактори, хранителни алергии и микроорганизми. RA е класически пример на многофакторно заболяване, при което повече от един фактор определя неговата поява.

 

Вече знаем, че има няколко форми на Витамин К.   Най-често използваната е филохинон, който се получава от растителни източници и се означава като К1, докато Витамин К2 отговаря по химична структура на менахинон-7 (МК-7) и се получава предимно от бактерии.  Храната, която съдържа най-висока концентрация на менахинони е натто – традиционна японска храна получена от ферментирали соеви зърна. 

 

Въз основа на предклинични проучвания, които показват, че Витамин К2 блокира развитието на артрита при експерименти с лабораторни животни, беше предложено, че Витамин К2 може да има подобна роля и при хората, което определя необходимостта от провеждането на клинични изследвания в тази област.  Характерно за Витамин К2 е, че има висока бионаличност и дълъг плазмен живот, което го прави подходящ кандидат за разработване на орален препарат за профилактика на RA.

 

Нови данни:

 

За да се изясни терапевтичен ролята на Витамин К2 (МК-7), продукта се добавя към назначения терапевтичен режим на RA пациенти с различни стадии на заболяването. 84 пациенти с ревматоиден артрит (24 мъже, 60 жени) (средна възраст = 47.2 години) са включени в рандомизираното клинично изпитване. Пациентите са разделени на група приемаща Витамин К2 (п = 42) и контролна група (п = 42), като Витамин К2 се прилага в доза от 100 мкг / ден в продължение на три месеца от първата група, без да се променят другите назначени лекарства.

 

За да се направи оценка на ползите от Витамин К2, клиничните и биохимичните маркери на пациентите с РА, лекувани с допълнителен прием на Витамин К2 и контролната група бяха оценени в началото и след три месеца. Резултатите показват статистически значимо намаление при групата приемаща Витамин К2 на нивата на следните маркери отчитащи остротата на възпаление: скорост на утаяване на еритроцитите (ESR/СУЕ), RA оценката за активността на заболяването (DAS28-CRP), С-реактивен протеин (CRP) и серумните металопротеинази (ММР -3). В допълнение, изследването потвърждава, че приема на Витамин К2 също се увеличава нивото на активната форма на остеокалцин, който е важен показател за здравето на костите. Ползите отбелязани за Витамин К2 са пряко свързани с повишени нива на МК-7 в кръвта.

 

Заключението на авторите е, "Витамин К2 като менахинон-7 представлява нов обещаващ агент за лечение на RA в комбинирана терапия с други антиревматични средства."

 

Коментар:

При лечение на RA, стандартното медикаментозно лечение е ограничено подтискане на процеса на болестта и нейните симптоми, а не на решаване на сложните причини за това заболяване. Тези лекарства включват мощни химиотерапевтични агенти като метотрексат, използвани в комбинация с новите биологични агенти като Enbrel и Humira. За съжаление, докато има някои подобрения в резултатите с тези по-нови режими, ремисията все още много рядко се постига и при повечето пациенти активност на заболяването се увеличава при прекратяване на лечението. Често някои пациенти се налага да се откажат от лечение заради сериозните странични ефекти на тези лекарства.

 

Затова е важно да се обърне сериозно внимание на естественото лечение на RA, което може да бъде доста успешно – фокусирайки се върху начина на хранене и приема на естествени нутритивни фактори.  В този смисъл, надеждите са Витамин К2 да се окаже обещаващ естествен фактор в борбата срещу ревматоидния артрит. 

 

Reference:

Abdel-Rahman MS, Alkady EA, Ahmed S. Menaquinone-7 as a novel pharmacological therapy in the treatment of rheumatoid arthritis: A clinical study. Eur J Pharmacol. 2015 Jun 11;761:273-278.

Към всички новини