Витамин К2 е полезен за сърдечно-съдовата система.

Витамин К2 е полезен за сърдечно-съдовата система

Калцият е необходим за всяка човешка клетка и освен в изграждането на костите участва в много на брой важни биохичмични процеси в тялото.  Например, той е необходим за функционирането на скелетно-мускулната система както и за гладката мускулатура на артериите.  Представете си за кратко вашият пулс и как артериите се разширяват и стесняват в постоянен ритъм дирижиран от сърцето.  Когато всичко е нормално излишният калций се отвежда от тялото и не пречи.  Но когато се натрупа по повърхността на артериалните стени значително затруднява ритмичното функциониране на артериите и намалява тяхната гъвкавост и еластичност, което води и до възпрепятстване на нормалната кръвна циркулация от и към сърцето.  Освен това, излишният калций се превръща в структурен компонент на артериалната плака и тромбо-липидните образования. 

 

Повече от половин век се считаше, че витамините от групата К са необходими единствено като фактор на кръвосъсирването.  Сега вече е известно, че много протеини в човешкото тяло определящи основни функции зависят от Витамин К.  Сред тези протеини е и матричният гла-протеин (MGP).  Това е протеинът в човешкото тяло, който е отговорен да предпазва кръвоносните съдове от излишния калций.  При продължителен дефицит на Витамин К в човешкия организъм, голяма част от MGP остава в неактивна форма, което води до натрупване на калция в кръвоносните съдове, вместо да бъде насочен за изграждане и поддържане на костната тъкан.  Съвременната наука счита, че калцификацията на кръвоносните съдове заедно с нарушения липиден метаболизъм е в основата на повечето заболявания на сърдечно съдовата система. 

 

Витамин К2 значително намалява риска от сърдечно съдови заболявания

При т.н. Изследване от Ротердам проведено от екипа на професор Вермер от Университета в Маастрихт-Холандия е проследен здравословния статус на 4807 мъже и жени за период между 8 и 11 години и е установена силна отрицателна корелация между риска от сърдечно-съдoви заболявания и приема на Витамин К2. 

Установява се значителна редукция на вероятността от инфаркт на миокарда и коронарна болест на сърцето с 34% и 35% съответно.  Изследването потвърждава и вече установения факт, че приема на Витамин К2 предпазва аортата от калцификация. 

 

Също така, установеният риск от смъртност поради сърдечно-съдово заболяване е 47% по-нисък, а рискът от смъртност по всякакви причини  е с 29% по-нисък! Установеният положителен ефект е доказан единствено за натуралната форма на Витамин К2, но не и за другите форми на Витамин К (виж. Витамин К2 focus – брой 2).

 

Преди се считаше, че калцификацията на кръвоносните съдове е необратим процес в резултат от стареенето.  Сега вече е ясно, че това е процес който зависи от много фактори и се поддава на регулация.  Здравата артериална тъкан съдържа 20-50 пъти повече Витамин К2 отколкото калцираните артерии и високото съдържание на калций е основен рисков фактор за сърдечно съдови заболявания.  Поддържането на кръвоносните съдове свободни от излишния калций може да намали с до 10 години хронологичната ни възраст.

 

 

Съществуват различни лекарствени средства, които приемани редовно имат за цел да редуцират риска от сърдечно съдов инцидент.  Витамин К2 е рзличен, защото е единствения известен натурален продукт, който атакува първо-причинита за възникването на повечето сърдечно-съдови заболявания.  По този начин, приеман редовно, Витамин К2 в минималната доза от 45 мкг е напълно безопасен за ежедневна употреба и остава единствената комбинирана профилактика срещу остеопорозата и сърдечно-съдовите заболявания.

 

 

За ОСТЕОКАРДИКС®

 

ОСТЕОКАРДИКС®  съдържа натуралната форма на Витамин К2 (менахинон-7) в съчетание с оптимална концентрация на Витамин Д3 (холекалциферол). ОСТЕОКАРДИКС® осигурява необходимия ежедневен прием на Витамин К2 и Витамин Д и съгласно официалните препоръки  Европейския Орган за Безопасност на Храните (EFSA) съдейства за  поддържане на нормалното състояние на костите, нормалното усвояване и използване на калций и фосфор, поддържане на нормалното състояние на зъбите и нормално кръвосъсирване. ОСТЕОКАРДИКС® е хранителна добавка и не замества правилното хранене.  

 

 

Библиография:

 

Geleijnse JM, Vermeer C, Grobbee DE, et al. Dietary intake of menaquinone is associ-ated with a reduced risk of coronary heart disease: the Rotterdam Study. J Nutr. Nov 2004;134 (11):3100-3105.